سنسور اکسیژن

موتور احتراق داخلی وسیله نقلیه شما پس از احتراق هوا و مخلوط سوخت در سیلندرهای خودرو، منجر به تولید گاز اگزوز می‌شود. این گازها معمولا حاوی عناصر مختلفی همچون کربن و اکسیژن نیز می‌باشند. در اگزوز خودرو بخشی به نام سنسور اکسیژن نیز وجود دارد که اصلی‌ترین قطعات اتومبیل است که هنگام خروج از موتور، میزان اکسیژن خروجی را کنترل کند، این اکسیژن در حین احتراق اولیه هوا و سوخت نمی‌سوزد. پس از آنکه سنسور اکسیژن میزان این گاز را تشخیص داد، این اطلاعات را به ماژول کنترل موتور ارسال می‌کند. کامپیوتر مرکزی تمام سیستم‌های موجود در خودرو را مدیریت کرده و با انواع سنسورهای مختلف که در آن قرار دارد، ارتباط برقرار می‌کند. هنگامی که ماژول کنترل موتور، اطلاعات مورد نیاز را از میزان اکسیژن موجود در گازهای اگزوز دریافت می‌کند، بررسی می‌کند تا اطمینان بیابد که موتور بیش از حد سوخت نسوزانده باشد و یا با میزان کمی از سوخت مواجه نشده باشد.

به عنوان مثال اگر در سیلندرهای محفظه هوا سوخت بیش از اندازه وجود داشته باشد، این امر باعث احتراق نیمه کاره می‌شود. زمانی که سیلندر قادر به احتراق صحیح نباشد، رایانه نمی‌تواند تنظیمات مناسبی را در زمان بندی انژکتورهای سوخت و عملکرد موتور انجام دهد. به همین دلیل لازم است که مخلوط هوا و سوخت موجود در موتور با هدف احتراق به میزان مناسب وجود داشته باشند.

اکسیژن موجود در سیلندر نتیجه چند عامل است، دمای هوا، ارتفاع، دمای موتور، نیروی وارد شده به موتور و فشار از مواردی است که می‌تواند بر میزان اکسیژن تاثیر بگذارد. لازم است که میزان اکسیژن و بنزین در موتور به نسبت مناسب و استاندارد وجود داشته باشد. به عنوان مثال اگر میزان اکسیژن بیشتر از سوخت باشد و یا برعکس، موجب آسیب به وسیله نقلیه و محیط زیست خواهد شد. مخلوط غنی که میزان بنزین آن بیشتر است، باعث نسوختن بنزین و آلودگی هوا می‌شود، مخلوطی که میزان هوا در آن زیاد است، آلاینده‌های اکسیژن و نیتروژن را تولید می‌کند که منجر به کاهش عملکرد خودرو و آسیب به موتور خواهد شد.

سنسور اکسیژن

۵ نشانه اختلال در حسگر اکسیژن

سنسور اکسیژن یک عنصر اساسی موتور است. اگر چیزی باعث عدم کارایی این حسگر شود، می‌تواند در کل فرایند احتراق داخلی اختلال ایجاد کند. در این هنگام در حین رانندگی انواع مشکلات را احساس خواهید کرد.

خوشبختانه این علائم به راحتی قابل تشخیص هستند، به طوری که متوجه خواهید شد که در کدام بخش مشکل وجود دارد. علائمی وجود دارد که به کمک آن‌ها متوجه خواهید شد حسگر اکسیژن فرسوده شده است و یا خیر. به طور کلی اگر ماشین خود را برای مدت زمان طولانی بررسی نکنید، این اتفاق ممکن است رخ دهد. به همین دلیل بهتر است زمانی که احساس می‌کنید حسگر دچار مشکل شده است، با مراجعه به یک فروشگاه لوازم یدکی خودرو و یا سایت‌های فروش آنلاین لوازم یدکی خودرو برای تعویض این قطعه وارد عمل شوید.

  1. بررسی چراغ موتور
  2. سوخت نامناسب
  3. عملکرد موتور
  4. وجود آلاینده‌ها
  5. هزینه‌های جایگزینی

در ادامه هر یک از این موارد را توضیح خواهیم داد.

۱. بررسی چراغ موتور

همانطور که به آن اشاره کردیم، حسگر اکسیژن تاثیر قابل توجهی در فرایند احتراق هوا و سوخت دارد. اگر سنسور پس از احتراق تشخیص دهد که گازهای خروجی اکسیژن به میزان کمی وجود دارد، ماژول کنترل موتور همواره سعی می‌کند تا این مسئله را اصلاح کند.

از طرفی چنانچه سنسور به درستی کار نکند، ماژول کنترل موتور برای رفع این مشکل اقدامی انجام نمی‌دهد. در نتیجه باعث کاهش عملکرد موتور خواهد شد. در این حین چراغ چک موتور بر روی داشبورد روشن می‌شود و ماژول تشخیص می‌دهد که نوعی مشکل در موتور خودرو وجود دارد. لوازم یدکی تقلبی در بازار فراوان است، پس هنگام خرید به اصل بودن لوازم یدکی توجه کنید.

۲. سوخت نامناسب

یکی دیگر از مسائلی که باعث می‌شود سروکار شما به فروشگاه قطعات یدکی خودرو بیفتد، زمانی است که در سیلندرهای احتراق میزان سوخت بیشتر از هوا باشد. این مسئله در صورت خراب بودن حسگر اکسیژن تشخیص داده نمی‌شود، به همین دلیل بهتر است به سرعت برای تعویض آن اقدام کنید. هر چقدر که سوخت مورد استفاده با کیفیت پایین‌تری در مخزن وجود داشته باشد، هزینه تعمیرات شما بیشتر خواهد شد.

۳. عملکرد موتور

اگر موتور زمانی که پارک شده و یا متوقف شده است به خوبی کار نکند، به زودی دچار مشکل خواهید شد. این مورد می‌تواند نشانه بسیاری از مشکلات ماشین از جمله وجود مشکل در حسگر اکسیژن باشد. علاوه بر آن زمان بندی موتور برای مدیریت ماژول کنترل دشوارتر خواهد شد و در نتیجه فواصل احتراق افزایش می‌یابد.

هر زمان که در فرایند احتراق طبیعی موتور ماشین تداخل وجود داشته باشد، شما با عملکرد ضعیف موتور مواجه خواهید شد. این مسئله زمانی که سنسور اکسیژن دچار مشکل شود، افزایش می‌یابد.

سنسور اکسیژن

۴. وجود آلاینده‌ها

از آنجایی که سنسور اکسیژن در منیفولد سیستم اگزوز قرار دارد، می‌تواند در کنترل آلاینده‌ها نقش مهمی را ایفا کند. اگر در منطقه‌ای زندگی می‌کنید که وجود گازهای گلخانه‌ای بسیار زیاد است، بهتر است به صورت منظم خودروی خود را بررسی کنید تا اطمینان بیابید که حسگر اکسیژن در آن به خوبی کار می‌کند، در شرایطی که احساس می‌کنید عملکرد آن دچار مشکل شده است با تعویض این قطعه با لوازم یدکی مورد نیاز، اطمینان خواهید داشت که این مورد برطرف شده است.

حداقل یک سنسور در بخش جلوی مبدل کاتالیزوری و همچنین در هر منیفولد اگزوز خودرو وجود دارد. تعداد حسگرها برای هر خودرو به سال ساخت آن، مدل و موتور آن بستگی دارد. بسیاری از وسایل نقلیه دارای چهار سنسور اکسیژن هستند، اما همانطور که به آن اشاره کردیم، بسته به نوع موتور تعداد آن‌ها متفاوت خواهد بود. وجود آلاینده ممکن است باعث آسیب فشنگی روغن پراید شود، در صورت آسیب خرید اینترنتی فشنگی روغن پراید یک روش سریع و مطمئن است.

۵. هزینه‌های جایگزینی

به محض اینکه تعمیرکار تایید کرد که نیاز به لوازم یدکی جدید برای خودروی خود دارید، بهتر است حسگر جدید را امتحان کنید. در غیر این صورت ممکن است ماشین شما در معرض آسیب جدی قرار گیرد، در این صورت نیاز به هزینه‌های گزافی برای تعمیر آن خواهید داشت.

تعویض یک سنسور اکسیژن بسیار ساده و مقرون به صرفه خواهد بود، اگر در آغاز این کار را انجام دهید نیازی به پرداخت هزینه‌های بسیار زیاد نخواهید داشت. به یاد داشته باشید که بهتر است به صورت منظم و در شرایطی که بروز مشکل را از ناحیه اگزوز خودرو مشاهده می‌کنید، آن را به یک تعمیرگاه منتقل کنید. آنگاه اطمینان خواهید داشت که حسگر خودروی شما به درستی کار می‌کند و در نتیجه نیازی به متحمل شدن هزینه‌های بسیار زیاد نخواهید داشت. اگر این کار توسط یک شخص حرفه‌ای و متخصص انجام شود، به احتمال زیاد بسیاری از مشکلات و عیوب وسیله نقلیه مشخص خواهد شد و می‌توانید پس از آن اطمینان داشته باشید که خودروی شما مشکلی ندارد.

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *